logo_stars
Winkels
NL
France
Belgique
België
España
Deutschland
English
0
Uw mand

Onze gidsen

Om goed te kiezen

Gidsen kopen

Hoe kies je je snaarinstrument?

In de familie strijkinstrumenten zijn er 4 verschillende instrumenten: de viool, de altviool, de cello en de contrabas. Een strijkkwartet bestaat niettemin uit 2 violen, een altviool en een cello, waarbij de contrabas een muziekinstrument is dat meestal zonder strijkstok wordt bespeeld, d.w.z. door aan de snaren te tokkelen, in tegenstelling tot de andere die voornamelijk worden bespeeld door met een strijkstok over de snaren te wrijven .

De viool

De viool is een strijkinstrument dat bestaat uit verschillende houten delen (esdoorn, buxus, ebbenhout, enz.) die aan elkaar zijn gelijmd of gemonteerd. Het is een instrument dat een belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis van de westerse klassieke muziek: grote componisten schreven voor dit instrument (concerten, kamermuziek, symfonische stukken, enz.) of speelden het zelfs zelf (Vivaldi, Bach, Mozart, enz.) , maar ook in jazz en zigeunermuziek.>

Een viool bestaat uit 3 hoofdonderdelen: de klankkast, de hals en de snaren. De grootte van de viool varieert. Afhankelijk van de leeftijd maar ook de maat van de muzikant zal je een andere maat viool moeten kiezen (afhankelijk van de maat van de arm). Houd er dus rekening mee dat als uw kind op jonge leeftijd met viool begint, u in de loop der jaren verschillende keren van instrument moet wisselen.

- Tussen 3 en 5 jaar: een 1/32, 1/16, 1/10 of 1/8 viool
- Tussen 4 en 7 jaar: een 1/4 (kwart)viool
- Tussen 6 en 10 jaar: een 1/2 (halve) viool
- Tussen 9 en 11 jaar: een 3/4 (driekwart) viool
- Ouder dan 12 jaar: een hele viool, d.w.z. een 4/4 viool

Er zijn ook modellen vanlinkshandige violen, zoals bij gitaren.

Het geluid van de viool komt uit het lichaam van de viool, dat de trilling versterkt die door de ziel wordt overgebracht, die op zijn beurt de trilling van de brug, overgebracht door de snaar, terugstuurt. Het belang van de keuze van snaren staat dan ook voorop. Wanneer je een eerste prijs viool koopt, zijn de snaren meestal van mindere kwaliteit. Door ze te vervangen door "juiste" snaren, krijg je al een beter geluid.

Je vindt de grootste creaties van violen bij gitaarbouwers, waarvan Antonio Stradivari (bekend als Stradivarius), de familie Amati, de familie Guarneri, Jean-Baptiste Vuillaume en Nicolas Lupot de bekendste zijn. Bij Star's Music bieden we een selectie van eersteklas violen voor beginners die het instrument willen leren spelen. In onze catalogus vindt u ook een selectie accessoires voor violisten.

De elektrische viool

In de tweede helft van de 20e eeuw werd de full-top, elektrisch versterkte viool ontwikkeld. De elektrische viool werkt volgens hetzelfde principe als de solid body elektrische gitaar. Dit "moderne" instrument werd gepopulariseerd door het gebruik ervan in de jazz met Jean-Luc Ponty en Laurie Anderson, afwisselend door zangeres Catherine Lara en door de jonge tolk Vanessa-Mae. In de wereldmuziek vinden we de door L. Shankar gebruikte elektrische viool met een stereofonische viool met tien snaren en een dubbele hals.

platine usb dj pioneer

Net als bij de gitaar heb je dus de keuze om te kiezen voor een akoestische of elektrische viool. Als de akoestische viool geluid voortbrengt dankzij zijn klankkast, heeft de elektrische viool een versterker nodig om gehoord te worden. Het wordt aanbevolen om op een versterker voor akoestische instrumenten te spelen om het heldere geluid van het instrument te reproduceren.

Met een elektro-akoestische viool uitgerust met een eenvoudig maar effectief elektrificatiesysteem, heb je de mogelijkheid om met of zonder versterking te spelen, voor meer vrijheid.

Alt

De altviool is ook een strijkinstrument. Het lijkt op een viool, maar het is groter, dikker en heeft een dieper geluid. Het fundamentele frequentiebereik loopt van 128 Hz tot 2600 Hz Andere verschillen met de viool zijn het vibrato, dat breder en voller is. De vingeropeningen zijn ook groter dan bij de vioolspeltechniek. Vroeger werd de altviool verticaal op de knieën bespeeld, wat doet denken aan de speeltechniek van de cello.

Net als bij de viool, zul je, afhankelijk van de leeftijd en grootte van de muzikant, een altviool van een bepaalde maat moeten kiezen.

- Tussen 6 en 8 jaar: een 1/4 altviool (met een lichaamslengte van 28 cm)
- Tussen 8 en 10 jaar: een 1/2 altviool (met een lichaamslengte van 31-32 cm)
- Tussen 10 en 12 jaar: een 3/4 altviool (met een lichaamslengte van 33-34 cm)
- Tussen 12 en 14 jaar: een altviool met een lichaamslengte van 36 cm
Boven de 14 jaar adviseren wij om een hele altviool te kopen (lengte koffer tussen 38 cm en 41 cm)
Onder de 6 jaar is het mogelijk om een viool in altviool te monteren (door de snaren te vervangen)

De cello

In tegenstelling tot de viool en de altviool wordt de cello zittend bespeeld en tussen de benen gehouden. Het rust nu op een intrekbare snoek, maar werd lange tijd tussen de benen, op de kuiten of op de borst gespeeld.

Om de grootte van een cello te bepalen, is het iets ingewikkelder dan voor een viool of een altviool. De muzikant moet inderdaad op de rand van een stoel zitten, zodat de knieën negentig graden gebogen zijn. De bovenrand van het instrument moet in het midden van de borst (op het borstbeen) rusten en de DO-pen moet iets achter het linkeroor zitten.

Net als bij de viool zijn er ook modellen van elektrische cello's. Speelcomfort, mogelijkheid om met koptelefoon te spelen en compactheid, de elektrische cello heeft naam gemaakt in de muziekwereld!

De contrabas

De contrabas is de grootste (tussen 1,60 m en 2,05 m) en de laagste van de instrumenten van deze familie. De contrabas kan worden bespeeld door met de strijkstok over de snaren te wrijven (arco) of door ze met de vingers te tokkelen (pizzicato). In veel muziekstijlen, zoals jazz, heeft de contrabas zowel een ritmische als een harmonische rol. Het wordt ook gebruikt in andere stijlen zoals blues, bluegrass, rock 'n' roll, rockabilly, jazz rap, tango of recentelijk in hardrock en heavy metal.

In de volksmond noemen muzikanten de contrabas "de grootmoeder". Het spelen van de contrabas, in jazzjargon, wordt dan ook "de grootmoeder aaien" genoemd.

Er zijn ook zogenaamde elektronische bassen zoals de SILENT BRASS™ van het merk Yamaha. Bassisten zullen de functie waarderen, waardoor je in stilte kunt oefenen terwijl je naar je spel luistert via een koptelefoon.