logo_stars
Winkels
NL
France
Belgique
België
España
Deutschland
English
0
Uw mand
Onze gidsen Om goed te kiezen
Gidsen kopen

Hoe kiest u uw DJ-draaitafel?

Het is geen geheim meer dat vinyl de laatste jaren enorm aan populariteit wint. Alle "puristen" zullen je vertellen, er gaat niets boven een draaitafel om de sensaties van de mix te voelen. "Vinyl only" dj-sets geven een zekere "legitimiteit" aan dj's. Inderdaad, je moet de platen hebben (soms moeilijk te vinden), je mixtechnieken perfectioneren, want op vinyl is er geen ruimte voor fouten.

U zult verschillende draaitafels op de markt vinden die grofweg in twee categorieën vallen: draaitafels met riemaandrijving en draaitafels met directe aandrijving. Draaitafels met riemaandrijving zijn meer bedoeld voor audiofiel luisteren. Voor dj'en zul je naar een direct drive draaitafel moeten gaan, die veel efficiënter is. We zullen samen de belangrijkste verschillen en hun toepassingen bekijken.

DE VERSCHILLENDE SOORTEN TRAININGEN

RIEMAANDRIJVING

Op dit type draaitafel omvat het systeem dat het plateau laat draaien een rubberen band, een riem die in een lus is gemonteerd, die de as van de motor verbindt met die van het plateau. Een relatief eenvoudig, goedkoper en muzikaal efficiënt systeem voor audiofiel luisteren op een hifi-systeem. De riem rekt in de loop van de tijd uit, wat leidt tot een verlies aan regelmaat van de rotatie. Snaaraangedreven draaiplateaus hebben daardoor vaak een wat zachte start en reageren niet noodzakelijkerwijs goed op snelheidsveranderingen. Het volstaat te zeggen dat het voor de kras tijdverspilling is. Ze zullen alleen nuttig zijn om te luisteren.

Voorbeelden van draaitafels met riemaandrijving

DIRECTE AANDRIJVING

Om vinyl te mixen, wordt u sterk aangeraden om een draaitafel met directe aandrijving aan te schaffen. Dit mechanisme maakt het mogelijk om een constante rotatiesnelheid aan te houden. De schotelas van de draaitafel is direct verbonden met de motor, wat zorgt voor een zeer snelle overbrenging. Starten en stoppen zijn ogenblikkelijk, het is essentieel voor mengtechnieken en vooral voor scratchen. Het is het motorkoppel dat de start- en stopsnelheid bepaalt, hoe hoger het is, hoe efficiënter de draaitafel zal zijn.

Voorbeelden van draaitafels met directe aandrijving

platine usb dj pioneer

EIGENSCHAPPEN EN FUNCTIES

FADER-HOOGTE

Op draaitafels voor DJ-gebruik heb je noodzakelijkerwijs een Pitch-controller in de draaitafel geïntegreerd. Met deze fader kun je het tempo van de muziek op je vinyl versnellen of vertragen. In tegenstelling tot de RPM (revolutions per minute) knoppen, is de toonhoogte niet instelbaar op vaste waarden maar volgens een percentage, wat je meer precisie geeft bij het bepalen van de rotatiesnelheid en dus het perfect synchroniseren van twee nummers. De meeste draaitafels bieden een instelbare fader met een gemiddeld (16-20%) of klein (6-10%) toonhoogtebereik. Sommige merken bieden een grotere amplitude waarmee je tot 50% of meer kunt gaan, handig bij het mixen van nummers met zeer brede BPM's. Er is vaak een "Quartz"-knop waarmee u de toonhoogte kunt activeren of niet. Wanneer deze geactiveerd is, ongeacht de stand van de fader, zal de toonhoogte op 0% staan, dat wil zeggen op de beginsnelheid van het vinyl.

33, 45 en 78 toeren

Op een draaiplateau zie je regelmatig een knop met de keuzes 33, 45 en 78 RPM. Dit is het aantal omwentelingen per minuut dat het vinyl maakt (Rotations Per Minute, in het Engels). Dit komt overeen met de snelheid waarmee het plateau draait wanneer de diamant op het vinyl wordt geplaatst. Vinyls bestaan inderdaad in verschillende formaten (33, 45 of zeldzamer 78 toeren) en mogen daarom niet met dezelfde afspeelsnelheid worden afgespeeld. Tegenwoordig worden de meeste vinylplaten in 33-toerenformaat geperst om meer muziektijd per kant te hebben, maar er zijn nog steeds genoeg 45's en zelfs 78's. Puristen geven de voorkeur aan vinyl met een hoog RPM-nummer, waardoor ze meestal een meer gedetailleerde geluidskwaliteit hebben.

TOON ARM

Dit is het deel van de draaitafel dat de cartridge zal dragen en begeleiden om het vinyl af te spelen. Zodat de stylus van de cel niet verslechtert en het vinyl niet beschadigt, door het gewicht dat de cel op het vinyl uitoefent, bevindt zich aan het uiteinde van de arm een contragewicht om deze kracht optimaal af te stellen. . Er zijn ook verschillende armvormen, elk gereserveerd voor een bepaald gebruik.

DIENBLAD EN VILTEN

Het is op een draaiplateau waarop u uw vinyl plaatst zodat het kan worden gelezen. Om dit bord te starten, zal er een AAN/UIT-knop zijn. Vergeet niet om eengevoeld, bij voorkeur kwaliteit, op deze schaal, om geen krassen op uw vinyl te maken. Hiermee kunt u ook originaliteit brengen en uw draaitafels aanpassen.

STABILISERENDE & ANTI-VIBRATIE VOETEN

Ze dienen in de eerste plaats om de draaitafel te stabiliseren om het afspelen van vinyl via de toonarm te vergemakkelijken. Sommige modellen hebben de mogelijkheid om deze voeten te kunnen verstellen. Bovenal zullen ze erg handig zijn om schokken en trillingen te voorkomen die de draaitafel zal ondergaan bij het afspelen van vinyl (vooral lage frequenties bij het mixen in een club). Het is dankzij hen dat je de mogelijkheid beperkt dat je toonarm in het midden van de mix springt.

OMGEKEERDE FUNCTIE

Op sommige modellen vindt u een "Reverse" -functie. Hierdoor kun je het vinyl in de tegenovergestelde richting afspelen. Dit is een interessante functie voor dj's die scratchen, omdat het mogelijk is om zeer originele geluiden te verkrijgen.

USB POORT

Sommige modellen vinylplatenspelers hebben een USB-poort waarmee u uw platenspeler op de computer kunt aansluiten om uw vinylplaten in een digitaal formaat (zoals MP3) te coderen.

ACCESSOIRES VOOR DRAAISCHIJVEN

DJ CEL

Daarcelis dat deel dat aan het einde van de toonarm van een draaitafel zit. Het is de cel van het platina die de diamant ondersteunt. DEdiamant(ook wel stylus genoemd) zorgt voor de geluidsweergave door de trillingen van de groeven van het vinyl over te brengen naar de cel die de analoge bewegingen zal vertalen in elektrische signalen. De elementen worden soms bij de draaitafels geleverd, dit vooraf te controleren. Vind alle nodige informatie over de verschillende DJ-cellen.

DVS-SYSTEEM EN TIJDCODE VINYL

Mixen op DVS (Digital Vinyl System) is steeds meer aanwezig in de vinylwereld. Het is een systeem waarmee je je digitale tracks (MP3 of WAV) kunt lezen en bedienen via (nep)vinylplaten, ook weltijdcode vinyl.

Deze vinyls zullen dienen als jog-wheels, dat wil zeggen, ze stellen je in staat om vooruit of achteruit te gaan in je stuk. Je hebt een audio-interface nodig (soms geïntegreerd in bepaalde mixermodellen) waarmee je de audiocoda (tijdcode) die door het tijdgecodeerde vinyl wordt verzonden, kunt decoderen, en geschikte DJ-software om je digitale tracks te bedienen. De krachtigste software is Traktor, Serato of zelfs Rekordbox DJ. Timecode is een goed alternatief voor de beginnende DJ op vinylformaat. Het geeft toegang tot veel nummers zonder dat je ze op vinyl hoeft te hebben (vooral omdat niet alle nummers op vinyl beschikbaar zijn). De sensaties zullen echter niet zo puur zijn als bij echt vinyl.

ONDERHOUDSPRODUCTEN

Om betrouwbaar en aangenaam luisteren te behouden en abnormale slijtage van uw diamanten te voorkomen, moet u uw draaitafel en uw vinylplaten regelmatig schoonmaken. Stof heeft de neiging zich vrij gemakkelijk in de voren te nestelen. Doe het weg om te voorkomen dat u uw vinyl of uw diamanten beschadigt. Vanveel setjeszijn op de markt verkrijgbaar.

Voorbeelden van verzorgingsproducten

SCRATCHEN (of TURNTABLISME)

We hebben herhaaldelijk de term "scratching" aangehaald, die bestaat (op een picturale manier) uit het gebruik van een vinylplaat als muziekinstrument. Om te scratchen laat de DJ het vinyl constant op normale snelheid draaien terwijl hij de weergave van het geluid constant regelt met zijn hand op het vinyl.

De scratch maakt het dus mogelijk om het geluid in de normale richting te lezen (beweging van de hand van achteren naar voren), of om de schijf van het einde naar het begin te lezen (beweging van de hand van voren naar achteren). , zal de snelheid van uitvoering van de manoeuvre rechtstreeks van invloed zijn op de toonhoogte van het gelezen geluid (de toonhoogte): hoe meer de leessnelheid toeneemt, hoe hoger de toonhoogte stijgt, en vice versa. Terwijl de ene hand de geluidsweergave regelt, regelt de andere hand het volume met de crossfader. Door de mogelijkheden van geluidsweergave (snelheid, richting, toon, enz.) en volumebeheer (zuivere, geleidelijke of herhaalde cuts) te combineren, kun je een nummer laten draaien en er samples van een ander vinyl overheen krassen. Het meesterschap ligt in het feit dat de twee het op een natuurlijke manier (voor het oor althans) overeenkomen.

Om jezelf goed uit te rusten met scratchen, moet je ervoor zorgen dat het vilt van de draaitafel perfect glijdt: het plateau van je draaitafel moet vrij kunnen blijven draaien als je een vinyl met je hand blokkeert. Het is beter om een toonarm te hebben met een hogere volgkracht om te voorkomen dat de cartridge springt tijdens uw krassen. Geef ook de voorkeur aan een cel en een diamant die aan deze praktijk zijn aangepast. Onnodig toe te voegen dat de kras je vinyl abnormaal verslijt. Er zijn "speciale kras" vinyls die voorbeelden bevatten die veel worden gebruikt bij het krassen, ze worden "Skip Proof" genoemd.

Vragen?

Je hebt nu alle basics die je nodig hebt om aan de slag te gaan en je vinyldraaitafel te kiezen. Het spreekt voor zich dat niet alles in deze gids is samengevat en dat u misschien nog vragen heeft of extra advies wenst bij de keuze van uw vinyldraaitafel. Het Star's Music-team staat tot uw beschikking om u te begeleiden in onze winkels of telefonisch op 01 81 930 900.