logo_stars
Winkels
NL
France
Belgique
België
España
Deutschland
English
0
Uw mand

Onze gidsen

Om goed te kiezen

Gidsen kopen

Hoe kiest u uw monitorluidsprekers?

Om je muziek te maken heb je natuurlijk een luistersysteem nodig: koptelefoons en/of speakers. Hoewel de koptelefoon een uitstekend hulpmiddel is in uw mixfasen, moet u deze aanvullen met afluisterluidsprekers om vergelijkend te kunnen luisteren. We zullen door deze gids heen kijken wat de verschillende kenmerken zijn om te onthouden om u te begeleiden bij uw aankoop van monitorluidsprekers.

Luidsprekers monitoren

Voor uw studio of uw thuisstudio is de keuze van de luidsprekers essentieel. De monitorluidsprekers bevinden zich inderdaad aan het einde van de geluidsketen (voorbeeld: u neemt een gitaar op, verwerkt deze in uw software en luistert ernaar op uw luidspreker). Voor continuïteit hangt de kwaliteit van het geluid dat u hoort af van de kwaliteit van uw monitoringpaar. Met een slecht luisterpaar kun je de details van je compositie of opname niet horen (zelfs als ze goed zijn). Het is verstandig om vanaf het begin met een goed paar luidsprekers te beginnen, want het is een van de elementen van je Home Studio die echt lang meegaat. Bovendien ken je ze door te luisteren uit je hoofd!

Monitoring speakers bestaan over het algemeen uit een woofer en minimaal één tweeter. Ze worden aangesloten op een geluidskaart via een jack, XLR, soms RCA en cinch-uitgang (rode en witte Hifi-aansluitingen).

Toezicht vs. hoi fi

Wat is het verschil tussen Hifi-speakers en studiomonitors?

Verwar monitoringspeakers (ook wel "monitors" genoemd) niet met Hifi-speakers (High-Fidelity). De monitorluidsprekers willen inderdaad zo neutraal en natuurgetrouw mogelijk zijn, dwz zonder klankverkleuring, en het opgenomen geluid zo goed mogelijk weergeven. De Hifi-luidsprekers zullen het uitgezonden geluid zodanig verfraaien en verrijken dat het voor de luisteraar aangenamer wordt, en dit is niet wat we zoeken in de context van een thuisstudio.

Voor welk gebruik?

De monitorluidsprekers zullen daarom worden gebruikt als luisterwerkinstrument en zullen het geluid moeten reproduceren dat de realiteit van de frequenties van de muziekuitzending het dichtst benadert. Dankzij hen kunt u:
- elk instrument in de mix beter onderscheiden
- hoor en corrigeer eventuele fouten in de volume- of frequentie-egalisatie- een zo uniform mogelijke weergave hebben zodat je muziek hetzelfde klinkt in je thuisstudio, op een stereo in je woonkamer of in je auto
- voorkom onaangename verrassingen wanneer u naar uw muziek luistert op een nieuw medium

Hoe te kiezen ?

Om uw paar nabijheidsluisteraars te kiezen, gaan we de belangrijkste kenmerken opsommen die variëren naargelang de merken en modellen.

De frequentierespons

Het doel van uw monitorluidsprekers is om het mixen van uw tracks te vergemakkelijken door uw muziek zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. Het gehele hoorbare frequentiespectrum ligt tussen 20 Hz en 20.000 KHz. De frequentierespons van de luidspreker vertelt u het frequentiebereik waarover het geluid vlak moet zijn, of bijna. Het is inderdaad onmogelijk om een volledig vlakke frequentieresponscurve te hebben, ook al komen sommige luidsprekermodellen daar in de buurt. Als u bijvoorbeeld op de kenmerken van een luidspreker 38 Hz -22.000 HZ ziet, geeft dit aan dat in dit frequentie-interval het geluid "vlak" is.

Het verdient de voorkeur om een paar monitorluidsprekers te hebben die tot minimaal 50 Hz gaan, anders krijg je luister- en mengproblemen in de lage frequenties. Hoe lager je speaker gaat, hoe duidelijker en gedetailleerder de onderkant van het spectrum zal zijn, wat vooral erg handig is voor elektronische muziek. Als uw luidsprekers echter niet zo laag gaan als u had gehoopt, kunt u altijd een subwoofer (subwoofer) krijgen, op voorwaarde dat uw kamer goed wordt behandeld, in welk geval uw weergave nog onbegrijpelijker wordt.

Luidsprekerformaat en vermogen

In de familie van studiomonitors is formaat niet noodzakelijkerwijs synoniem met kwaliteit. Als luidsprekers met een grote woofer meestal toegang geven tot lagere frequenties, kunnen deze in een kleine ruimte averechts werken. Het hoge vermogen van de speakers gaat in een te kleine ruimte tegen het gewenste effect in en je verliest aan precisie. Het vermogen en dus de grootte van je speakers is dus vooral een kwestie van volume wat de prestaties zal beïnvloeden.

Er zijn meestal 3 maten luidsprekers: 5", 6,5" & 7" en tot slot 8".

Als je je in een kleine ruimte bevindt, raden we je aan om 5-inch of 6,5-inch modellen te kopen en de voorkeur te geven aan tweewegspeakers, zelfs als dat betekent dat je een koptelefoon moet gebruiken voor de lage frequenties. Het is niet nodig om jezelf uit te rusten met luidsprekers die te krachtig zijn als je je muziek maakt in een appartement, je zult je luidsprekers niet hard genoeg kunnen zetten om een correct en nauwkeurig geluid te krijgen, zonder de hele buurt te doen schudden.

In een grote kamer is een model met een 8-inch speaker of meer in zijn belang, anders werkt de speaker te weinig en is de afstand tussen de luisterplek en de speakers te klein. Als je het volume niet op een bepaald luisterniveau kunt zetten, is de frequentierespons niet optimaal.

Als uw kamer akoestisch niet correct wordt behandeld (wat het geval is bij veel thuisstudio's), zijn er filter- en egalisatie-instellingen beschikbaar op bepaalde luidsprekermodellen om eventuele problemen op te lossen. Sommige luidsprekers, met name Genelec, zijn softwarematig instelbaar (en een microfoon) om de frequentieresponscurve van de luidspreker direct te corrigeren, afhankelijk van de kamer.

Actieve of passieve luidsprekers?

Er zijn twee categorieën luidsprekers: actieve luidsprekers en passieve luidsprekers. Passieve luidsprekers hebben een versterker nodig, actieve luidsprekers zijn monitoren met ingebouwde versterkers.

Geluidsniveau, er is geen groot verschil. Voor een Home Studio zal het toch de voorkeur hebben om te kiezen voor actieve speakers, met geïntegreerde versterking, dat zal veel praktischer zijn. Met actieve monitoren hoef je je inderdaad geen zorgen meer te maken over het vermogen of de plek van de versterker in je thuisstudio. Je hebt een vereenvoudigd gebruik: zet ze op 220V, sluit ze aan op je audio-interface en je bent klaar. Het volume van elke luidspreker wordt rechtstreeks op het paneel aan de achterkant van de luidspreker aangepast. Op veel actieve monitoringspeakers zitten vaak nog diverse extra instellingen zoals een filter of EQ's.

Plaatsing van speakers in je Home Studio

De plaatsing van de monitorluidsprekers en de inrichting en akoestiek van de zendruimte zijn cruciaal voor het herstel van een goede luisterervaring. De manier waarop uw luidsprekers in de lage frequenties zullen klinken, wordt voor een groot deel beïnvloed door de grootte en vorm van de kamer waarin u uw muziek creëert en beluistert, maar ook door hun opstelling. De midden- en hoge frequenties worden daarentegen op dezelfde manier beïnvloed door de materialen die in uw kamer en op de muren aanwezig zullen zijn en het geluid absorberen.

Een ander belangrijk detail is de afstand van je speakers tot de muur. Als u uw monitoren aan de muur moet bevestigen (praktisch voor kleine ruimtes), kies dan voor luifels aan de voorkant of aan de zijkant zoals de Shape-serie van FOCAL, in plaats van aan de achterkant van de monitor om onaangename verstoringen in de bas door de slechte diffusie van de golven (wat het gerommel wordt genoemd).

Er zijn drie hoofdtypen monitoringluidsprekers: nabijheidsluidsprekers, midfield-luidsprekers (middellange afstanden) en luidsprekers voor hoofdluisteren. Als onderdeel van een Home Studio heb je speakers in de buurt nodig.

Voor de plaatsing van uw studioluidsprekers moeten ze symmetrisch ten opzichte van het midden van de kamer worden geïnstalleerd en idealiter meer dan 30 cm van muren en hoeken worden geplaatst. Deze plaatsing van de luidsprekers wordt aanbevolen voor basreflexmodellen met ventilatieopeningen aan de achterkant of aan de zijkanten. Sommige monitormodellen bieden een schakelaar waarmee u de lage frequentierespons kunt aanpassen om te compenseren voor plaatsing in de buurt van een muur of onder een hoek.

Om zo goed mogelijk te kunnen luisteren, moeten uw luidsprekers en uw oren een gelijkzijdige driehoek vormen, dat wil zeggen dat er dezelfde afstand is tussen elke luidspreker en uw oren. Het is ook noodzakelijk dat de tweeters zijn uitgelijnd met uw oren.

placement enceintes de monitoring

Het budget voor sprekers

De prijsklasse varieert afhankelijk van het type luidsprekers:
- De eerste prijs speakers zijn tussen de 50 en 150€ en zijn meer een hifi of multimedia luisterspeaker.
- Mid-range speakers tussen € 150 en € 450 per stuk bieden een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.
- Topklasse luidsprekers variëren van € 450 tot meer dan € 7.000 voor topmodellen.

Houd er rekening mee dat u er geen spijt van zult krijgen als u investeert in goede luidsprekers die een essentieel onderdeel van uw thuisstudio zullen zijn.

Bewakingsaccessoires

Om uw luisterervaring zo goed mogelijk te optimaliseren, is het noodzakelijk om de aankoop van nuttige accessoires voor de plaatsing van uw luidspreker en de akoestische isolatie van uw kamer te plannen. Het is inderdaad niet aan te raden om je speakers direct op je studiomeubel te plaatsen. Het is dan noodzakelijk om ze op schuimrubber of geschikte luidsprekersteunen te plaatsen om trillingen van de luidsprekers op het meubel te voorkomen. Het is erg moeilijk en erg duur om een perfecte akoestiek in uw kamer te krijgen, maar een paar akoestische schuimen op de juiste plaatsen kunnen uw luisteromstandigheden verbeteren.

De aansluitingen die je hebt zijn niet per se standaard en sommige speakers bieden maar een paar aansluitingen. Het is aan jou om te controleren wat je hebt en, indien nodig, adapters en andere kabels te voorzien die nodig zijn voor het aansluiten van de luidsprekers: XLR- of TRS Jack-kabels voor een gebalanceerde verbinding, of RCA voor een ongebalanceerde verbinding. Ga bij voorkeur direct naar kwaliteitskabels.

Vragen?

Je hebt nu alle basics die je nodig hebt om aan de slag te gaan en je monitoringspeakers te kiezen. Het spreekt voor zich dat niet alles in deze gids is samengevat en dat u wellicht nog vragen heeft of extra advies wenst bij de keuze van uw studioluidsprekers. Het Star's Music-team staat tot uw beschikking om u te begeleiden in onze winkels of per telefoon 01 81 930 900.