logo_stars
Winkels
NL
France
Belgique
België
España
Deutschland
English
0
Uw mand

Onze gidsen

Om goed te kiezen

Gidsen kopen

Welke MIDI-controller kiezen?

In een huidige Home Studio vind je vaak een MIDI-controller waarmee je informatie naar je DAW (Ableton Live, Logic Pro, Fruity Loops, etc.) kunt sturen. Het komt in verschillende formaten: masterkeyboard, sequencer, vingerdrumpads, mengtafels... Als je niet alleen mixt/mastert en je bent een beatmaker, componist van elektronische muziek of een andere stijl, dan heb je er een nodig (minstens ). Met deze apparaten kunt u uw creativiteit vertienvoudigen! Via deze gids zullen we de MIDI-standaard uitleggen, die heel vaak verkeerd wordt begrepen door beginners, evenals de verschillende soorten MIDI-controllers en hun functies.

WAT IS LUNCHEN?

MIDI (Musical Instrument Digital Interface) is een digitale taal voor computers, instrumenten of andere nuttige apparatuur met MIDI-aansluitingen.

Dit systeem is in de jaren 80 bedacht, ontwikkeld en gelanceerd door de oprichter van het merk Roland. Het idee was om een gemeenschappelijke taal te hebben om informatie (tempo, noten, synchronisatie) te kunnen communiceren tussen machines en synthesizers, en later met computers via DAW's.

Deze standaard verscheen toen natuurlijk op alle grote merken van die tijd (onder andere Roland, Moog, Korg, Dave Smith) en is nu essentieel bij het maken van muziek.

MIDI maakt het mogelijk om veel informatie te verzenden, zoals snelheid, toonhoogte, aftertouch, modulatie. Verschillende machines die MIDI gebruiken, kunnen met elkaar synchroniseren, erg praktisch voor live elektronische muziek.

Voor verbindingen en verbindingen is het MIDI-signaal digitaal en wordt verzonden via MIDI-kabel (5-pins) of via USB-kabel.

BELANGRIJK: een MIDI-signaal is GEEN audiosignaal, dwz het draagt geen geluid over. Uw masterkeyboard is dus geen draagbaar keyboard of digitale piano!

Soorten MIDI-controllers

Zoals je zult hebben begrepen, maken MIDI-apparaten veel mogelijk dankzij de huidige technologieën. Je kunt dus via virtuele instrumenten melodieën maken met allerlei gemodelleerde instrumenten, ritmische sequenties, maar ook synths en externe machines aansturen. Het voordeel van MIDI is dat het niet definitief is. Als je tijdens het opnemen met je masterkeyboard een verkeerde noot maakt, kun je deze via je software aanpassen.

Deze apparaten zijn er in vele vormen en zullen voor sommige toepassingen geschikter zijn dan voor andere, en daar gaan we het over hebben.

hoofdtoetsenbord

Het toetsenbordformaat is het meest verspreid, het wordt een "hoofdtoetsenbord" genoemd. Het is erg handig omdat het een bepaald aantal toetsen heeft (van 25 tot 88 noten), maar niet alleen! We vinden op het toetsenbord vaak pads, potmeters en modulatiefaders (handig om bijvoorbeeld volume-automatiseringen te maken), maar ook transportknoppen (Record, Play, Stop, etc.).

Sommige hebben zelfs schermen om door software of banken met instrumenten en geluiden te navigeren, zodat u niet te veel naar uw computerscherm hoeft te staren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de masterkeyboards van Native Instruments.

Kortom, er zijn veel verschillende masterkeyboards, met kenmerken die specifiek zijn voor elk model. Het zal nodig zijn om uw behoeften te richten om de juiste keuze te maken.

Volgorde

In elektronische muziek blijkt de sequencer een ideaal hulpmiddel te zijn. Met de MIDI-sequencer kunt u reeksen noten (of andere parameters) opnemen en programmeren om elektronische instrumenten of virtuele instrumenten aan te sturen.

Als je een Live-project hebt waarvoor meerdere handen nodig zijn, maar je bent alleen, dan is de sequencer je beste bondgenoot om dit te overwinnen. Bovendien hebben sommige sequencers CV/gates-uitgangen waarmee bijvoorbeeld informatie naar hardwaremachines, synthesizers of modulaire systemen kan worden gestuurd.

Pads / Vingerdrummen

Beatmakers gebruiken de pads veel om hun ritmische beats te componeren. Het is daarom normaal dat fabrikanten MIDI-controllers aanbieden die bedoeld zijn voor vingerdrummen, gebaseerd op de legendarische MPC's. Deze pads zijn te vinden op andere soorten MIDI-controllers, zoals masterkeyboards.

MIDI-mengpaneel

Er is een iets minder creatief type MIDI-controller: MIDI-besturingsoppervlakken. Dit zijn apparaten die sterk lijken op audiomixers. Hiermee bedien je het volume, de pan en de versterking van meerdere tracks in je DAW tegelijk. Sommige hebben zelfs gemotoriseerde faders om volume-, effect- of ruimtelijke automatiseringen op te nemen. Deze controllers zijn eerder gereserveerd voor mensen die aan mixen en masteren doen.

MIDI-station

Deze machines zijn MIDI-controllers waarmee u uw software (DAW) rechtstreeks via het apparaat kunt aansturen. Je kunt alles (of bijna) doen zonder je muis/toetsenbord aan te raken. Sommigen van hen zijn autonoom en hoeven niet op een computer te worden aangesloten, dit is het geval bij de AKAI FORCE. De "MIDI Stations" zijn ideaal voor autodidactische beatmakers.

MIDI-controller voor live

Natuurlijk zijn er andere soorten MIDI-controllers met specifiekere toepassingen, zoals controllers die geschikt zijn voor LIVE. Deze zijn er in verschillende vormen en maken het onder andere mogelijk om sequenties te starten en effecten op het podium te beheren door simpelweg speciale pads of knoppen te gebruiken.

Vragen?

Je hebt nu alle basics die je nodig hebt om aan de slag te gaan en je MIDI-controller te kiezen. Het spreekt voor zich dat niet alles in deze handleiding is samengevat en dat u misschien nog vragen heeft of extra advies wenst bij de keuze van uw MIDI-apparaten. Het Star's Music-team staat tot uw beschikking om u te begeleiden in onze winkels of telefonisch op 01 81 930 900.