logo_stars
Winkels
NL
France
Belgique
België
España
Deutschland
English
0
Uw mand

Onze gidsen

Om goed te kiezen

Gidsen kopen

Hoe kies je je studiokoptelefoon?

Naast je monitorspeakers heb je een tweede beluistering nodig om je composities/mixen te kunnen vergelijken. Het blijkt dat de koptelefoon een uitstekend element is om de bijdrage van je monitorspeakers compleet te maken. Er zijn echter tal van modellen hoofdtelefoons bedoeld voor de Home Studio op de pro-audiomarkt. Via deze koopgids geven we je alle cruciale informatie die je moet weten voor je volgende aankoop van een studiokoptelefoon.

HELM GEBRUIK

Studiokoptelefoons zijn, net als monitorluidsprekers, verstandig of doen hun best om u een getrouwe geluidsweergave te geven. Afhankelijk van uw praktijken en behoeften, zullen sommige helmmodellen echter geschikter zijn dan andere. Je hebt niet hetzelfde type koptelefoon om te componeren, beats te maken alsof je een stem wilt opnemen, of zelfs maar om te mixen/masteren.

Gebruik voor opname

Om geluiden van instrumenten of stemmen op te nemen, wordt het ten zeerste aangeraden om een koptelefoon te kiezen met een sterke isolatie van buitenaf (gesloten koptelefoon, hieronder beschreven), om te voorkomen dat de koptelefoon opnieuw in de opnamemicrofoon plast en zo interfereert met de audiotracks.

Gebruik voor mixen/masteren

Voor het mixen of masteren van een stuk, is het beter om voor neutrale studiokoptelefoons te gaan, net als voor het monitoren van luidsprekers. Let op, het is niet aan te raden om alleen met een koptelefoon te mixen en masteren. De koptelefoon kan in deze omstandigheden nuttig zijn als tweede beluistering, om te vergelijken, om een andere perceptie te hebben van de balans tussen volume en frequenties van het stuk. Het kan ook interessant zijn om koptelefoons te krijgen met een zeer goede respons bij lage frequenties om het gebrek aan precisie van monitorluidsprekers in niet-akoestisch behandelde thuisstudio's te compenseren.

Kenmerken van studiokoptelefoons

Alle helmen doen ongeveer hetzelfde, en toch zijn er honderden modellen, allemaal verschillend. We gaan de belangrijkste kenmerken beschrijven om te weten, zodat u zich niet vergist bij het doen van uw aankoop.

Open of gesloten?

Er zijn twee soorten studiokoptelefoons: gesloten koptelefoons en open (of halfopen) koptelefoons. Deze 2 formaten hebben verschillende toepassingen.

GESLOTEN HELMEN

Gesloten koptelefoons zullen meer gebruikt worden voor geluidsopname (stem of instrumenten). Er wordt gezegd dat ze "gesloten" zijn omdat de buitenste schil van de oorschelpen stevig is. Deze productietechnologie isoleert het geluid, laat niet ontsnappen aan wat je buiten de helm hoort en zorgt ervoor dat je niet gestoord wordt door de parasitaire geluiden om je heen. De bas is vaak meer aanwezig op dit soort koptelefoons. Aan de andere kant zal het stereobeeld verkleind en minder nauwkeurig zijn.

Voorbeelden van gesloten helmen

OPEN HELMEN

Open koptelefoons zijn daarentegen geschikt voor neutraal (of bijna) luisteren tijdens mix- of mastering- (of zelfs compositie-) sessies. In tegenstelling tot gesloten hoofdtelefoons is de buitenste schil meestal halfvol (met ribbels of in de vorm van een rooster), waardoor geluid naar buiten kan lekken; je bent dan niet meer geïsoleerd van buiten en de mensen om je heen horen waar jij naar luistert. Deze constructie stelt je in staat om veel neutraler en nauwkeuriger te luisteren, en een veel breder en dieper stereobeeld (wat de plaatsing van instrumenten tijdens je mixen zal vergemakkelijken).

Voorbeelden van open helmen

Impedantie

Een van de kenmerken die u op elk specificatieblad van een hoofdtelefoon ziet (in ohm), maar die velen van ons moeilijk kunnen begrijpen, is impedantie. Elke koptelefoon heeft een andere impedantie. We zullen niet ingaan op de details die zeer gedetailleerde technische uitleg zijn, maar we zullen de essentie aan u uitleggen.

Hoe lager de impedantie van een koptelefoon, hoe minder stroom hij nodig heeft. Omgekeerd, hoe hoger de impedantie, hoe meer vermogen de hoofdtelefoon nodig heeft. Alledaagse hoofdtelefoons of gewone hoofdtelefoons hebben bijvoorbeeld een lage impedantie omdat ze zijn gemaakt om op telefoons (of laptops) te worden aangesloten. Deze elektronische apparaten kunnen je koptelefoon niet overmeesteren of je batterij is binnen de kortste keren leeg. Studiokoptelefoons hebben over het algemeen een hogere impedantie en vereisen een koptelefoonvoorversterker (de meeste audio-interfaces hebben er een) om voldoende vermogen te krijgen om het best mogelijke audiosignaal te leveren.

Simpel gezegd, als je voor een koptelefoon van meer dan 100 ohm gaat, zorg er dan voor dat je een koptelefooningang op je geluidskaart hebt, of een koptelefoonvoorversterker beschikbaar hebt, om het meeste uit de kwaliteit van je helm te halen.

Frequentie curve

Net als studiomonitors is geen enkele studiokoptelefoon perfect vlak. Elke headset heeft volumeverschillen tussen verschillende frequentiebereiken. Het zal daarom interessant zijn om vooraf naar deze curve te kijken om erachter te komen hoe de betreffende koptelefoon zich gedraagt in een bepaald frequentiebereik. Dit kan interessant zijn als je een producer van elektronische muziek bent, waar de bas erg aanwezig is en daarom goed geluisterd moet worden.

Comfort, weerstand, accessoires

Ook de fysieke kenmerken zijn doorslaggevend bij het maken van uw keuze. U zult waarschijnlijk een uur of twee doorbrengen met uw koptelefoon op. Zit het niet lekker, dan krijg je al snel pijn in je oren en bovenop je hoofd. Om een idee te krijgen, zul je meningen op internet moeten oppikken, het is bijna onmogelijk om een idee te krijgen door het maar een paar minuten te proberen. Het materiaal van de pads zorgt ook voor comfort. Afhankelijk van het model kunt u andere kussentjes kopen dan die bij de helm worden geleverd, voor een beter comfort (vooral de velourskussens) maar ook om de uwe te vervangen wanneer ze versleten zijn. Sommige headsets worden verkocht met accessoires, wat handig kan zijn als u ze vaak meeneemt (etui, beschermhoes, afneembare kabel, enz.).

Vragen?

Je hebt nu alle basics die je nodig hebt om aan de slag te gaan en je studiokoptelefoon te kiezen. Het spreekt voor zich dat niet alles in deze gids is samengevat en dat u misschien nog vragen heeft of extra advies wenst bij de keuze van uw helm. Het Star's Music-team staat tot uw beschikking om u te begeleiden in onze winkels of per telefoon 01 80 930 900.