logo_stars
Winkels
NL
France
Belgique
België
España
Deutschland
English
0
Uw mand
Onze gidsen Om goed te kiezen
Gidsen kopen

Hoe kies je je geluidskaart?

Ben je van plan om je eigen Home Studio in te richten? Wil je beginnen met het produceren of opnemen van zang, maar weet je niet zeker voor welke geluidskaart je moet gaan? Wilt u uw audio-interface upgraden voor een betere weergave en een groter aantal ingangen? U bent op de juiste plek!

Via deze koopgids kammen we alles uit wat je moet weten over de belangrijkste kenmerken van een audio-interface. Het enige dat u hoeft te doen, is uw beste kiezen uit de grootste merken, volgens uw behoeften EN uw budget.

Concreet, wat is het?

Simpel gezegd, een audio-interface of geluidskaart (extern) is het apparaat dat analoge signalen omzet in digitale signalen, in beide richtingen. Analoge signalen zijn signalen die worden overgedragen door audiokabels (jack, XLR, RCA om alleen de bekendste te noemen) voor instrumenten zoals gitaar, stem of synthesizers. Digitale signalen gaan via digitale kabels (ADAT, S/PDIF, AES/EBU, etc.) en computerkabels (USB of Thunderbolt).

Laten we twee eenvoudige voorbeelden nemen om het beter te begrijpen.

1. Je neemt je synth of je stem op in je DAW (audiosoftware) dankzij je geluidskaart.

schema conversion analogique numerique

2. Vervolgens verwerk je je geluidsopname met eventuele effecten (of niet) in je DAW, het resultaat wil je horen op je speakers die op je geluidskaart zijn aangesloten.

schema conversion analogique numerique

"Moet ik een externe geluidskaart kopen om computermuziek te kunnen spelen?"

Om aan de slag te gaan met computermuziek hoef je geen externe audio-interface te hebben. U moet weten dat elke computer een ingebouwde geluidskaart heeft, anders zou u niet naar muziek kunnen luisteren via de luidsprekers van de computer of via de hoofdtelefoonaansluiting. Op het gebied van pro-audio bevindt de geluidskaart zich echter meestal extern aan de computer en biedt deze nog veel meer voordelen. Het komt in twee hoofdvormen:
- Een doos die je op je bureau zet (Desktop formaat eerder bedoeld voor een Home Studio)
- Een schijfje om in een rek te monteren (wat meestal te vinden is in professionele studio's)

Desktop-formaat
Rek-formaat

Voordelen

Een externe geluidskaart is bijna onmisbaar in een Home Studio. Deze audio-interface wordt het centrale stuk en verbindt al uw apparatuur met elkaar: computers, luidsprekers, koptelefoons, instrumenten, microfoons, MIDI-interfaces...?

Een geluidskaart is meestal uitgerust met:
- Ingang(en) met voorversterking (voor het aansluiten van met name uw microfoons en instrumenten)
- +48V fantoomvoeding (om uw condensatormicrofoons van stroom te voorzien, zie microfoonhandleiding)
- Output(s) Monitoring (om je luisterpaar aan te sluiten)
- Versterking voor koptelefoons (sommige koptelefoons hebben signaalversterking nodig, zie koptelefoonhandleiding)
- MIDI-aansluitingen (om je instrumenten in MIDI aan te sturen via je DAW)
- AD/DA-converter (om analoge en digitale signalen in beide richtingen om te zetten)
- USB/Thunderbolt-aansluiting (om hem op je computer aan te sluiten)
- Knoppen en soms vu-meters (om uw invoer- / uitvoergeluidsniveaus te regelen)

Het is duidelijk dat hoe meer u een high-end geluidskaart neemt, hoe efficiënter en voordeliger deze zal zijn. Je hebt bijvoorbeeld meer inputs/outputs met voorversterkers van betere kwaliteit, een competitievere converter, interne DSP-processors, ADAT- en/of S/PDIF-sockets en vele andere specificiteiten/criteria.

WAARSCHUWING: sommige audio-interfaces hebben specifieke geluiden en hebben niet noodzakelijkerwijs alle basiskenmerken (zelfs als ze zeer efficiënt zijn)!

Het is daarom belangrijk om uw behoeften te definiëren (vaak het aantal inschrijvingen) en deze te vergelijken met uw budget. Er zijn veel instapgeluidskaarten op de markt met een redelijk vergelijkbare prijs/prestatieverhouding. Hier zijn er een aantal:

Vragen?

Je hebt nu alle basics die je nodig hebt om te beginnen met het bouwen van je eerste Home Studio. Het spreekt voor zich dat niet alles in deze gids is samengevat en dat u wellicht nog vragen heeft of aanvullend advies wenst met betrekking tot de keuze van Home Studio apparatuur. Het Star's Music-team staat tot uw beschikking om u te begeleiden in onze winkels of telefonisch op 01 81 930 900.