logo_stars
Winkels
NL
France
Belgique
België
España
Deutschland
English
0
Uw mand

Onze gidsen

Om goed te kiezen

Gidsen kopen

Hoe u uw elektrische bas kiest

De bas is het belangrijkste muziekinstrument van een band omdat hij degene is die het tempo bepaalt. Minder sexy dan de gitaar en meer verborgen dan de gitarist of de drummer, destijds was de plaats van de bassist de laatste plaats in de groep omdat weinig mensen voor dit instrument kozen. Sinds de geboorte van rock heeft de bas al zijn belang gehad, omdat hij versterkt wordt, wordt hij al snel de vervanger van de contrabas. Zeer populair bij vrouwen en liefhebbers van groove, veel merken wijden een heel deel van hun catalogus aan de basgitaar. Als gevolg hiervan is het aanbod erg groot en kan het diegenen destabiliseren die, zoals jij, aan de slag willen. Dus volg onze gids om alles te weten te komen over de elektrische bas!

De basgitaar is op zich geen gecompliceerd instrument, maar het ontwerp wordt bepaald door bepaalde factoren die de kwaliteit van het instrument bepalen. Het is daarom belangrijk om te begrijpen waar een bas van gemaakt is en wat technische aspecten om teleurstelling te voorkomen.

Ten eerste is de elektrische bas inderdaad een gitaar, maar met minder snaren, en zijn essentiële rol wordt geassocieerd met percussie om de ritmesectie te componeren waarop alle muzikanten zullen rusten om te kunnen spelen. De bas bestaat uit het lichaam, de hals (beide van hout), de fittingen en vervolgens de elementen en de componenten die hem aansturen. Houtsoorten zijn niet van het grootste belang in het uiteindelijke geluidsresultaat en de keuze van je eerste bas. Essen, elzen, populieren... in de meeste gevallen zal je oor het verschil niet horen, hoewel sommige houtsoorten uiteraard nobeler zijn.

De componenten van de bas

Het lichaam van de bas

De body van de bas is een samenstel van twee of drie stukken hout die aan elkaar zijn gelijmd om de meest massieve structuur van het instrument te vormen. De bovenkant van het lichaam waar de microfoons zitten, wordt de tafel genoemd. Het deel van het lichaam dat tegen de bassist rust wordt de rug genoemd en de contouren worden de zijkanten genoemd. Onder de houtsoorten die gebruikt worden bij de samenstelling van een bas vinden we voornamelijk elzen, essen, populieren en mahonie. In de instapmodellen vinden we carrosserieën in linden of dennen; en voor massieve tafels worden dan hardere houtsoorten zoals esdoorn of meer exotische houtsoorten gebruikt.

De hals van de bas

De hals bestaat ook uit verschillende delen en zoals bij alle gitaren, is het de hals die je het vaakst zal laten beslissen of het instrument geschikt voor je is of niet, afhankelijk van je gevoel van aanslag en je gevoel van comfort. De hals is daarom een cruciaal onderdeel van uw instrument.

Wij onderscheiden:
- de achterkant van het handvat, waarop de handpalm of duim rust
- de toets, die zich net onder de snaren bevindt
- en tot slot het hoofd waar de monteurs rusten
- en de topkam, het kleine blokje aan de bovenkant van de toets waarin de snaren worden gestoken.

Er zijn verschillende halsvormen op de markt, min of meer plat, afgerond, met verschillende topkambreedtes, vorm en radius van de hals, jumbo- of medium staven, esdoorn- of palissander toets, gelakt of mat gelakt, de halsvariaties zijn ontelbaar. iedereen tevreden stellen.

De hals van een bas heeft een typische lengte die toonhoogte wordt genoemd, gemeten in inches (in de meeste gevallen 34 inch) en maakt het mogelijk zeer lage noten te spelen (meestal een octaaf onder de gitaar). Kortom, hoe langer het handvat, hoe meer je je toonhoogte verlengt en hoe meer je afdaalt in de bas. De aard van de topkam is belangrijk voor de geluidsweergave en met name de attack.

Er zijn ook geschroefde halzen en doorlopende halzen, waarbij gelijmde halzen iets zeldzamer zijn dan bij gitaren. De ingeschroefde nek heeft dus vier bevestigingspunten geschroefd, soms vijf of zes. Cross-necks hebben de reputatie dat ze de toegang tot de hoge tonen vergemakkelijken en zorgen voor een betere sustain (maximale duur van de gespeelde noot), maar het gebruik van dit type verbinding tussen de hals en het lichaam beïnvloedt het geluid en ook de prijs van de instrument.

Bas-hardware

Het beslag verenigt zich in een reeks componenten, alle onderdelen, meestal van metaal, die verband houden met het lichaam en de handgreep. Het wordt gebruikt om de snaren met het instrument te verbinden. De modellen zijn zeer talrijk, controleer altijd de stevigheid en de juiste montage van deze verschillende onderdelen. Met name wat betreft de mechanica waarvan er duizenden variaties zijn, van het basismodel tot het zelfremmend in oliebad; zorg ervoor dat ze hun belangrijkste functie perfect uitvoeren: nauwkeurig, eenvoudig en stabiel afstemmen.

De bas-pickups

U krijgt een goed gedefinieerde graansoort, afhankelijk van het type pick-ups. Er zijn twee hoofdfamilies van pickups, de enkele spoel en de dubbele.

De single pickup configuratie, de single coil, is van een elementair ontwerp. Het biedt nauwkeurige weergave in de hoge tonen en geknepen in de middentonen, maar geeft je minder geluidsamplitude dan de twee microfoons.

De humbucker heeft het voordeel dat hij een betere elektrische isolatie biedt, waardoor interferentie zoals fluiten, een terugkerend fenomeen bij single-coil pickups, wordt vermeden. Soms ontbreekt het aan finesse, fabrikanten streven ernaar om humbuckers het geluidsspectrum van een enkele spoel te geven en tegelijkertijd te profiteren van de isolatie. De configuraties van microfoons zijn veelvoudig, maar komen vrij vaak voor in de catalogi van de fabrikanten.

Bas leren spelen

Er zijn verschillende methodes om bas te leren spelen. Je kunt alleen gitaar leren spelen of met lessen viaonline muziekscholen. Als je liever contact hebt met een leraar, kun je kiezen tussen thuislessen of groepslessen, waardoor je ook andere manieren van spelen en mensen leren kennen, dus waarom niet later een groep opzetten!