logo_stars
Winkels
NL
France
Belgique
België
España
Deutschland
English
0
Uw mand

Onze gidsen

Om goed te kiezen

Gidsen kopen

Hoe cartridges voor DJ-draaitafels kiezen?

De cartridge is het onderdeel dat aan het einde van de toonarm van een draaitafel zit. Dit is de cel die het belangrijkste element voor het afspelen van vinyl ondersteunt: de diamant. Het is inderdaad de diamant (ook wel stylus genoemd) die zorgt voor de geluidsweergave door de trillingen van de groeven van het vinyl naar de cel over te brengen die de analoge bewegingen in elektrische signalen zal vertalen. Sommige draaitafels worden geleverd met een origineel element. Anders heb je wat nodig om je vinyl af te spelen.

Om een bijna perfecte geluidsweergave te verkrijgen, is het essentieel dat het audiosignaalpad van hoge kwaliteit is. Het begin van deze ketting is niets anders dan het lezen van de groeven van het vinyl door de diamant. De keuze van cel en stylus zal de facto zeer cruciaal zijn.

Om de juiste cartridge te kiezen, is het belangrijk om rekening te houden met de volgkracht, dat wil zeggen het gewicht dat op de stylus wordt uitgeoefend. Hoe hoger het gewicht, hoe natuurgetrouwer de punt de onregelmatigheden van de microgroef zal reproduceren, met minder kans om uit de groef te "springen". Te veel gewicht zal je vinyl (en je stylus) echter meer doen slijten door overmatige wrijving. Het zal daarom nodig zijn om te arbitreren op basis van uw behoeften.

De diamant

platine usb dj pioneer

We raden DJ's ook aan om een stylus te kiezen met een uitgebreide frequentierespons, zodat het geluid goed gedefinieerd is voor zowel hoge als lage tonen. Je stylus moet ook bestand zijn tegen trillingen veroorzaakt door krachtige bassen, vooral tijdens optredens. Een diamant van goede kwaliteit houdt uw vinyl langer in goede staat.

Er zijn twee soorten draaischijfdiamanten: bolvormige punten en elliptische punten. (voorbeelden van modellen? markeringen? met omleidingslinks) Op sferische modellen (waarvan het uiteinde vergelijkbaar is met een halve bol), volgt de punt de subtiliteiten van de groef iets minder getrouw. Deze diamanten slijten minder vinyl en lenen zich meer voor krassen door gemakkelijker over de groef te bewegen.

Op de elliptische modellen (waarvan de punt smaller en puntiger is) is de beweging iets ingewikkelder, maar het zorgt er niettemin voor dat een veel betere geluidsresolutie wordt verkregen.

De dj's beschadigen hun diamanten sneller door heen en weer te gaan van de diamant naar het vinyl. Maar wees gerust, u kunt ze apart kopen, zodat u niet de hele cel hoeft te kopen.

Vragen?

Je hebt nu alle basics die je nodig hebt om aan de slag te gaan en je DJ-cartridges te kiezen. Het spreekt voor zich dat niet alles in deze gids is samengevat en dat u misschien nog vragen heeft of extra advies wenst bij de keuze van uw DJ-cartridges. Het Star's Music-team staat tot uw beschikking om u te begeleiden in onze winkels of telefonisch op 01 81 930 900.