logo_stars
Winkels
NL
France
Belgique
België
España
Deutschland
English
0
Uw mand

Onze gidsen

Om goed te kiezen

Gidsen kopen

Hoe kies je je DJ-controller?

In de wereld van Djing, de dj-controller verscheen als een echt alternatief voor de complete DJ-controlekamer die omvangrijk en duur is. Inderdaad, de laptop kwam in alle DJ/Producer-opstellingen. Het is waar dat geen enkele speciale machine de kracht van een Mac of pc kan overtreffen. Bovendien, met de dematerialisatie van muziek, staat het grootste deel van je muziek op je computer. De door de controleurs voorgestelde oplossing lijkt dan zowel praktisch als economisch voor de hand liggend.

Wat is een DJ-CONTROLLER? Hoe het werkt ?

Een DJ-controller is een apparaat waarmee DJ-software kan worden aangestuurd via een computer, tablet of zelfs een smartphone. Het dient als een fysiek controle-oppervlak. Dankzij dit kun je er muziek tussen mixen en een DJ-controlekamer simuleren, wat het ook is! Er zijn controllers die geen computer (of tablet etc.) nodig hebben om te werken: "All-in-one" (ook wel Standalone genoemd). Het enige dat u hoeft te doen, is een USB-stick aansluiten. Als je DJ-controller een ingebouwde geluidskaart heeft, zul je onvermijdelijk een hoofdtelefoonaansluiting vinden om vooraf naar je tracks te luisteren, zoals op een echte DJ-mixer, evenals een master-uitgang voor de luidsprekers.

Controllers bieden zoveel mogelijkheden dat geen enkele draaitafel en/of mixer dat kan. Dit kan gaan van zeer specifieke en originele effecten tot de verschillende besturingen van je VJing via je controller en DJ-software. Je zult dus de opties moeten kiezen die jou interesseren om op te kunnen vallen en kwalitatieve DJ-sets aan te bieden!

Veel DJ-controllers werken met hun eigen software. Om uw keuze te vergemakkelijken, is het belangrijk op te merken dat sommige DJ-controllers compatibel zijn met verschillende software. De nieuwe generaties controllers worden steeds krachtiger, degelijker en veelzijdiger. De markt voor DJ-controllers wordt voortdurend bijgewerkt, er worden vrij vaak nieuwe producten aangekondigd.

Verspil geen tijd met het overwegen van ALLE technische kenmerken van deze controllers: in bijna alle gevallen is alles aanwezig, niets ontbreekt (a priori). We raden je echter aan om de voorkeur te geven aan een controller met een geïntegreerde geluidskaart.

De "All-in-one" of Standalone

Beheerders "Alles-in-één" (of "Standalone") werken, in tegenstelling tot conventionele controllers, zonder computer. Dat wil zeggen, ze integreren direct een besturingssysteem zoals Rekordbox of zelfs Serato. Ze vervangen vrij goed een complete DJ-controlekamer: 2 draaitafels + de mengtafel.

Stand-alone controllers bieden veel voordelen, zoals het niet hoeven meenemen van uw computer of het voorkomen van een storing midden in de mix die eraan gekoppeld is. De "All-in-ones" zijn echte oplossingen voor DJ's die op zoek zijn naar volledig beheer, hoewel ze vrij duur blijven.

Voorbeelden van zelfstandige controllers

DJ-SOFTWARE

Allereerst zijn er veel DJ-controllers die zijn ontworpen om perfect samen te werken met hun eigen controllers dj-software. Zoals hierboven vermeld, zijn er echter controllers die compatibel zijn met verschillende software. Software kan ook zonder controller werken, al is mixen met een muis echt niet aan te raden.

Welke software kiezen? We bekijken samen de verschillende mogelijkheden.

TRAKTOR PRO 3

Traktor Pro, ontwikkeld door de Duitse gigant Native Instruments, is een van de essentiële software. Het is al een aantal jaren op de markt aanwezig en heeft zich kunnen ontwikkelen en dj's alles kunnen bieden wat ze nodig hebben.

Een echte alles-in-één pro-oplossing, je moet er toch rekening mee houden dat als je ervoor kiest om Traktor te gebruiken, je keuze beperkt zal zijn tot een vrij beperkte selectie van controllers. Native Instruments ontwikkelt inderdaad zijn eigen reeks controllers en zijn software is niet helemaal compatibel met controllers van concurrerende merken.
Op papier werkt Traktor dankzij MIDI-mapping met bijna elke DJ-controller, maar in de praktijk kun je betrouwbaarheidsproblemen tegenkomen als je Traktor koppelt aan een niet-Native Instruments-controller. Dit geldt met name voor jogwheels en kan overweldigend zijn, vooral voor op vinyl georiënteerde dj's die zich willen wagen aan digitaal.

Traktor biedt zelfs een oplossing voor iPhone. Vrijwel identiek aan de desktopversie, het is in wezen dezelfde app die is geoptimaliseerd voor het iPhone-scherm in een ultracompacte werkruimte. Met Traktor DJ voor iPHONE kun je beide decks tegelijkertijd bekijken of de handige schuifregelaar gebruiken om een golfvorm op volledig scherm uit te vouwen voor complexe beat-slicing-routines. Allemaal om een krachtige mix te leveren vanuit de palm van je hand.

REKORDBOX

Rekordbox is vooral een compleet platform voor dj's. Het is ontwikkeld door Pioneer DJ en stelt je in staat om afspeellijsten te maken, je tracks te analyseren met behulp van algoritmen en eventuele CUE-punten te plaatsen en zo je sets van tevoren voor te bereiden. Sinds kort kun je je nummers nu bewerken om ze naar eigen inzicht vorm te geven. U kunt bijvoorbeeld stukjes van nummers verwijderen die u niet interesseren, of zelfs een pauze verlengen. Zodra uw tracks zijn gesorteerd, geanalyseerd en voorbereid, hoeft u ze alleen nog maar te exporteren naar een USB-stick en deze aan te sluiten op een Pioneer DJ-draaitafel (of controller).

Met de democratisering van controllers besloot Pioneer een live performance-modus toe te voegen aan Rekordbox (die bestond binnen de CDJ's zelf). Je vindt er dus alle gebruikelijke CDJ-functies (zie meer): loop, sync, hot cue, "Slip"-modus, enz. Je zal bij het kiezen voorzichtig moeten zijn, want sommige Pioneer DJ-controllers werken met Serato DJ-software.

SERAT DJ

Serato DJ-software, die wereldwijd wordt gebruikt, behoort, in tegenstelling tot Traktor, niet tot een merk dat zijn eigen controllers ontwikkelt. Serato DJ heeft er in plaats daarvan voor gekozen om de krachten te bundelen met de grootste DJ-merken zoals Pioneer, Numark of Denon om hun software aan zo veel mogelijk van ons te distribueren. Eén ding is zeker, kies je voor Serato, dan heb je de keuze qua controller!

Serato DJ is dus een virtueel mengpaneel waarmee je de echte compatibele draaitafels kunt bedienen (Ontdek alle compatibele modellen op de Serato.com-site). De belangrijkste interesse ligt in het live gebruik ervan op een DJ-controller.

De functionaliteiten op Serato DJ zijn beperkter dan op Traktor maar Serato heeft interessante controls en blijft toch een referentie voor een groot aantal DJ's in de wereld. Intuïtief, de software is iTunes-compatibel. Er zijn veel functies zoals CUE-punten of Loops.

U kunt de automatische synchronisatiemodus gebruiken en uw sessies opslaan om ze later af te spelen en te remixen. De applicatie biedt de mogelijkheid om een tweede MIDI-controller toe te voegen en ondersteunt 4 decks, op voorwaarde dat je technische en materiële ondersteuning kunt bieden (console en pc). Er wordt uiteraard een afspeellijstmanager aangeboden om uw sessies op internet te delen. Als u vindt dat de software geen effecten heeft, kunt u altijd extra plug-ins kopen. Let op, Serato werkt alleen met een controller, mixer of audio-interface die een officiële Serato-licentie heeft!

Het is belangrijk om te weten dat de meeste instapcontrollers voor Serato worden geleverd met Serato DJ Intro, een basisversie van de software (niet de volledige versie). Aangezien dit laatste u niet toestaat uw sets op te slaan, wordt aanbevolen om te upgraden naar de volledige versie.

VIRTUELE DJ

Virtual DJ is een bijzonder effectieve software voor het mixen in clubs en tijdens karaoke-avonden. De meest recente versie is volledig opnieuw ontworpen en biedt nu een sandbox-modus waarmee je tijdens je set je toekomstige mix kunt voorbereiden. Onder de belangrijkste functionaliteiten zullen we ook de aanwezigheid opmerken van een sampler die in staat is om een onbeperkt aantal samples tegelijkertijd af te spelen, ze per groep te ordenen en sample-slots op een raster met pictogrammen en kleurcodes te rangschikken. Hoewel Virtual DJ compatibel is met vrijwel alle DJ-controllers, worden er maar weinig controllers (zoals de Pioneer WeGo 3-controller) geleverd met deze bekroonde software.

Ultra eenvoudig te gebruiken, DJ-controllers zijn de perfecte tool om je mixtechnieken te leren of te perfectioneren. Installeer gewoon de software op uw computer, sluit de controller aan en gaan! Met "Plug & Play" USB-aansluitingen is de installatie nog eenvoudiger. Ten slotte moet u vooral de DJ-software kiezen die bij u past en de keuze van apparatuur zal worden gemaakt op basis van compatibiliteit.

Vragen?

Je hebt nu alle basics die je nodig hebt om aan de slag te gaan en je DJ-controller te kiezen. Het spreekt voor zich dat niet alles in deze gids is samengevat en dat je misschien nog wat vragen hebt of extra advies wenst bij de keuze van je DJ controller. Het Star's Music-team staat tot uw beschikking om u te begeleiden in onze winkels of telefonisch op 01 81 930 900.