logo_stars
Winkels
NL
France
Belgique
België
España
Deutschland
English
0
Uw mand

Onze gidsen

Om goed te kiezen

Gidsen kopen

Hoe kies je je blaasinstrument?

Een blaasinstrument is een muziekinstrument waarvan het geluid wordt geproduceerd dankzij de trillingen veroorzaakt door de adem van een instrumentalist (trompet, saxofoon), een mechanische blazer (orgel, accordeon) of een luchtzak (doedelzak, veuze…). De familie blaasinstrumenten is onderverdeeld in 2 categorieën:

Messing: in trilling gebracht door de lippen van de muzikant, zoals de trompet (in metaal) en de didgeridoo (in hout) of de olifant (in ivoor) en de houtblazers.

bossen: trillen op een schuine kant of door een riet (blokfluit, klarinet, saxofoon...)

Er zijn ook elektronische blaasinstrumenten die adem- en blaasinstrumentvingerzettingen gebruiken en ook kunnen worden gebruikt als controller met muziekproductiesoftware (zoals de AKAI EWI elektronische fluit).

De saxofoon

Het is een van de bekendste en meest gebruikte blaasinstrumenten. We horen het door een grote verscheidenheid aan muziek, zelfs als degene die het een prominente plaats geeft ongetwijfeld jazz is. Dit instrument heeft het voordeel dat het even goed samengaat met andere blaasinstrumenten als met strijkers.

Het Alto-model is gemakkelijker te bespelen, wat zijn populariteit bij beginnende muzikanten verklaart. De vingerzetting komt dicht in de buurt van die van een blokfluit of dwarsfluit.

De klarinet

Het is gebruikelijk om dit instrument zowel in een groot orkest als in kamermuziek te horen.

Voor je debuut raden we je aan om je te wenden tot een sopraanmodel in Bb. Dit is ook de meest voorkomende keuze waar klarinetdocenten hun leerlingen naartoe leiden. Met dit klarinetmodel kunt u zowel jazz als het beroemde klarinetconcert van Mozart leren.

De dwarsfluit

De dwarsfluit is een eeuwenoud instrument dat tot de blaasfamilie behoort.

In tegenstelling tot andere fluitmodellen wordt de traverse horizontaal gehouden.

Het geluid is helder en warm en het is gebruikelijk om het te horen in een klassiek muziekorkest; wat Jethro Tull, een Britse groep uit de jaren 70, er niet van weerhield om het op briljante wijze binnen een rockband te adopteren.

Er zijn verschillende variaties van dwarsfluiten. Om te beginnen raden we aan om te leren op een dwarsfluit met een gebogen kop. Deze functie biedt het voordeel dat de ruimte tussen de toetsen en het mondstuk wordt verkleind, wat het gemakkelijker maakt voor kinderen met kleinere handen dan die van volwassenen.

De trompet

Dit instrument, meestal gemaakt van koper, maakt deel uit van de grote koperen familie. Het heeft zuigers en een mondstuk.

Hoewel ze qua vorm en grootte enigszins verschillen van de trompet, worden kornetten en bugels als trompetten beschouwd.

Het geluidsvolume van dit instrument is hoog en de toon helder.

Picolo-klarinetten worden vaak gebruikt voor symfonische muziek.

Om aan de slag te gaan, is het aan te raden om je te wenden tot een studiemodel. Naarmate er vooruitgang wordt geboekt, kunt u overwegen om over te stappen op een tussenliggend model en vervolgens op een professioneel model.

Het gebruik van een demper verandert de geluidsweergave van het instrument op een zeer duidelijke manier. Miles Davis, om hem maar te noemen, wist dit accessoire briljant te gebruiken.

De trombone

Net als de trompet behoort ook de trombone tot de koperblazersfamilie. Hoewel er modellen met zuigers zijn, is de bekendste en meest gebruikte ongetwijfeld die met een schuif.

Of het nu gaat om tenor of bas, de trombone wordt in verschillende muziekstijlen gebruikt. Je hoort het niet zelden, zowel binnen een klassieke formatie als in jazz, salsa en zelfs in militaire muziek.

Hun gebruikers worden trombonisten genoemd.

De mondharmonica

Met een kleinere voetafdruk heeft dit instrument veel volgers omdat het relatief eenvoudig te leren is. Er zijn 3 families van mondharmonica's: diatonisch, chromatisch en tremolo.

De diatonische mondharmonica, bekend bij spelers van country- en bluesmuziek, kan voor alle muziekgenres worden gebruikt.

De chromatische mondharmonica, was het ontwerp gebaseerd op het idee dat bepaalde noten ontbraken in diatonische patronen. Het wordt veel gebruikt in de jazz en soms zelfs in de klassieke muziek.

De tremolo-mondharmonica, aanbevolen voor liefhebbers van traditionele muziek, de tremolo is overgenomen in de modus van folk, country en ook gospel.

De accordeon

De accordeon geeft jongeren vaak een wat achterhaald imago. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat het al lang deel uitmaakt van sommige populaire muziek. Desalniettemin blijft het een zeer rijk instrument in geluid en erg populair bij sommige liefhebbers van jazzmuziek en de alternatieve rockscene. Sommige bands uit de jaren 80 brachten dit instrument up-to-date. Deze trendverandering heeft de fabrikant Roland er ook toe aangezet om geëlektrificeerde versies van dit instrument aan te bieden.

Naar welk blaasinstrument moet je draaien?

Hoewel het budget een bepalende factor is bij de keuze van een instrument, moet men er rekening mee houden dat de 'eerste prijzen' vermeden moeten worden voor degenen met wind.

De moeilijkheid die sommige beginners hebben om een hoorbare klank uit hun trompet, saxofoon of blokfluit te 'krijgen', verdient dat het instrument waarop ze oefenen van goede kwaliteit is; dit om ze niet te ontmoedigen. Dus, zonder een fortuin uit te geven, raden we je aan om niet te haasten met een instrument dat te goedkoop is.

Als je leert via lessen met een leraar, is het waarschijnlijk het beste om zijn advies in te winnen.