logo_stars
Winkels
0
Uw mand

Onze gidsen

Om goed te kiezen

Gidsen kopen

Hoe kiest u uw digitale piano?

De digitale piano is een elektronisch instrument dat een voeding nodig heeft, is uitgerust met een standaard pianoklavier met 88 toetsen en het geluid van een akoestische piano reproduceert dankzij een elektronisch systeem, waarvan de meest gebruikte technologie geluidssampling is. Het voordeel van een digitale piano ten opzichte van een akoestische piano is dat hij niet ontstemt, je hem op een computer kunt aansluiten, makkelijker kunt verplaatsen en op een koptelefoon kunt aansluiten om op elk moment te kunnen spelen zonder de buren tot last te zijn.

Gezien de veelheid aan modellen die door verschillende fabrikanten worden aangeboden, kan het kiezen van een digitale piano lastig zijn. De verschillende instrumenten zullen namelijk zeer uiteenlopende kenmerken hebben die aan een zeer specifieke doelstelling moeten beantwoorden. Voordat u uw digitale piano kiest, is het belangrijk om uzelf af te vragen waar u uw digitale piano voor gaat gebruiken: voor puur recreatief gebruik? voor traditioneel leren? Hier is wat informatie om u te helpen een weloverwogen keuze te maken.

De keuze van uw digitale keyboard wordt gemaakt op basis van het gebruik dat u van uw keyboard wilt maken: voor klassiek leren op een conservatorium of muziekschool bijvoorbeeld, of om uw muziek te creëren en componeren of om u te begeleiden bij het zingen.

Een piano voor klassiek leren

Voor leren dat zo dicht mogelijk bij een akoestische piano komt, kiest u voor de meubels digitale piano die het geluid van een echte piano reproduceert met een 88-toetsen toetsenbord met een zware aanslag en pedalen.

Als je van plan bent om op verschillende plekken piano te oefenen of als je simpelweg geen ruimte hebt, kies dan voor een draagbare digitale piano. Groepsleden, zangers of koren die optreden op het podium vinden ook wat ze zoeken in ons aanbod podium toetsenbord.

Houd rekening met deze 3 criteria op de technische fiche om de juiste digitale piano te kiezen:
- Aanraking: niet te hard en niet te zacht, een slechte aanraking zal je vermoeien.
- Het geluid: bestudeer de balans van lage tot hoge tonen.
- Het merk: zijn reputatie is vaak een teken van kwaliteit.

Meubilair of draagbare digitale piano?

Het belangrijkste alternatief is om te kiezen tussen een draagbare digitale piano en een draagbare digitale piano. Technisch gezien hebben deze twee categorieën weinig verschillen: er zijn inderdaad de 88 toetsen en de tientallen zogenaamde klassieke klanken (piano, klavecimbel, elektrische piano, violen, orgel, marimba...). De keuze voor een draagbare digitale piano stelt je in staat om een piano van een tiental kilo te hebben, een vedergewicht als we het vergelijken met het minimum van 35 kilo van een meubel voor een digitale piano. Naast een meer klassieke esthetiek, wordt het overgewicht van een meubelpiano verklaard door de integratie van een krachtigere versterking.

Een piano om muziek te maken

Om muziek te maken, zijn arranger-keyboards ideaal met hun bibliotheken van geluiden, ritmes en zelfs vooraf opgenomen titels. Als je je keyboard wilt gebruiken om te werken en te componeren op software of op je computer, kies dan voor een control keyboard (of master keyboard), uitgerust met de aansluitingen die je nodig hebt (MIDI, USB, enz.).

Ten slotte zijn oosterse keyboards, in een zeer gespecialiseerde stijl, bijzonder geschikt voor de klanken van oosterse muziek.

Gewogen toetsenbord met 88 toetsen

Met 88 zware (of gewogen) toetsen blijft de digitale piano essentieel voor het correct en klassiek aanleren van het instrument. Het heeft inderdaad niet alleen een systeem van hamers ingebouwd in elke toets (de hamer tikt op een digitale sensor in plaats van op een snaar), maar het is vooral de enige die het vereiste bereik heeft (7 1/2 octaven) uitvoering van de meeste stukken uit het klassieke repertoire.

Semi-gewogen toetsenbord met 61 of 76 toetsen

Om de draagbaarheid te vergemakkelijken zonder al te veel in te leveren op de kwaliteit van de aanslag, hebben fabrikanten onlangs een reeks tussenliggende toetsenborden ontwikkeld met een zogenaamde "semi-gewogen" aanslag. Met minder geluiden dan traditionele arrangeurs, kunnen deze piano's, over het algemeen verkrijgbaar in versies met 61 of 76 toetsen, een goede oplossing zijn voor een beginner of een reizende pianist. Ze bevatten over het algemeen een tiental klanken (piano, elektrische piano, klavecimbel, enz.) en wegen over het algemeen minder dan 8 kilogram.

Daarnaast zijn er recentelijk arranger-versies van deze keyboards op de markt gebracht (Yamaha NPV60 bijvoorbeeld). Hun kenmerken zijn bijna identiek aan traditionele arrangeurs, met enkele verbeteringen (opnemen via een USB-sleutel zoals op de Yamaha NPV80).

Hoogwaardige digitale piano, een keuze voor de lange termijn

High-end digitale piano Het starten van de piano sluit niet uit dat je wilt oefenen op een mooi instrument. De aankoop van een digitale piano van topklasse biedt dus visueel plezier en speelcomfort gekoppeld aan de kwaliteit van de gebruikte materialen (de Yamaha CVP503 PE-piano's bieden bijvoorbeeld een houten gevoel uit de akoestische vleugelserie) of aan de verschillende technologische innovaties (bijvoorbeeld het gebruik van een mix van synthese en gesamplede geluiden op de Roland FP90). Tot slot moet je onthouden dat je – zoals elk instrument – het beste kunt proberen voordat je iets koopt in onze Star's Music-winkels!